Riskutbildning del 2

Du som ska ta ett B-körkort måste genomgå en obligatorisk Riskutbildning del 2: Hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden. Riskutbildning del 2 är den gamla riskutbildningen halkbana med ett nytt namn.

Bättre sent än tidigt

Riskutbildning del 2 skall komma så sent i din körkortsutbildning som möjligt, eftersom det krävs att du kan manövrera bilen på ett bra sätt och att du har erfarenheten att förstå och bedöma olika risksituationer.

Vanligtvis ger din trafikskola dig besked när du är redo för halkbaneutbildningen, men du kan också boka din halkbana själv. För dig som vill shoppa runt har vi skapat en kartfunktion med inbakad information om Sveriges ALLA halkbanor så du lätt kan jämföra halkbanor i ditt område själv.

När du kommer till halkbanan måste du ha med dig en giltig legitimation och då utbildningen vanligtvis hålls på svenska bör du ta med dig egen tolk om du behöver det.

Syfte med halkutbildningen

Riskutbildning del 2 består bland annat av körning och inbromsningar på halt underlag, eller simulerat halt underlag (Skid-Car).

Syftet är inte i första hand att lära sig häva en sladd utan att bli medveten om riskerna med körning som leder till en sladd.

Genom att få insikt om riskerna med att köra på halt underlag är meningen att du ska få självkännedom nog att undvika att försätta dig i riskfyllda situationer. Förhoppningsvis ger dig dina nya kunskaper om fordonsdynamik, hastighetens påverkan, platser med risk för halka, etc. insiken att det är bäst att köra med säkerhetsmarginaler så att du spar ditt och andras liv.

Efter Halkbanan

Personalen på trafikövningsplatsen meddelar Vägverket när du klarat Riskutbildning del 2 (halkbanan).
Riskutbildning del 2 måste vara genomförd och giltig innan kunskapsprov och körprov för B-körkort genomförs. Be om ett skriftligt intyg om du har provtid hos Vägverket de närmaste dagarna efter att du gjort riskutbildningen.

Giltighetstid

De riskutbildningar som genomförs från den 1 april 2009 är giltiga i 5 år, men giltighetstiden upphör att gälla då körkort utfärdas. Om ett körkort återkallats och ett nytt kunskaps- och körprov krävs för att körkort ska kunna utfärdas på nytt, krävs det även att körkortsaspiranten genomför en ny riskutbildning.

Karta över ALLA Halkbanor:


ALLA Sveriges Halkbanor på EN karta.

Med kontaktifo, bilder och video.