TrafikÖvningsPlatser

I Sverige finns det två typer av halkbaneutbildare.
Därför gör vi här på riskutbildning.com distinktion mellan TrafikÖvningsPlatser och Skid-Car Banor, även fast de båda kan kallas halkbanor eller trafikövningsplatser.

Organisationen TÖP

Konventionella halkbanor där man kör med vanlig bil på halt underlag, vanligtvis en vatten- och såplösning, är knutna till organisationen TÖP, Sveriges Trafikövningsplatser.
Skid-Car Banor är inte medlemmar av denna organisation.

Utbildningen

Utbildningen genomförs i bil med radiokontakt med trafikledartornet, så goda kunskaper i svenska eller egen tolk är viktigt för att kunna förstå och följa kommandon. Teorilokalerna är ofta utrustade med rullbil respektive krocksläde så att du kan känna på vilka krafter som är i spel i en bil som välter eller krockar.

Taget från TÖPs hemsida:

TÖP är en sammanslutning för 22 trafikövningsplatser, eller halkbanor som många säger, spridda över hela landet. På TÖPs trafikövningsplatserfår Du möjlighet att uppleva hur förrädisk och lurig halkan kan vara oavsett vilken tid på året det är. Allt sker under säkra förhållanden och med hjälp av välutbildad personal. Hos oss får Du möjlighet att genomgå den utbildningen i halkkörning som ingår för B-körkort. Du kör med en vanlig bil som trafikövningsplatsen tillhandahåller, så att Du bland annat får möjlighet att prova på att bromsa både med och utan ABS-bromsen inkopplad.

På merparten av våra anläggningar finns numera också en säkerhetshall där Du bland annat får uppleva hur det är att hänga upp och ner i en bil. Då om inte förr förstår man hur viktigt det är att alltid ha bilbältet påtaget.


Reklamationsnämnd

TÖP fungerar även som en reklamationsnämnd dit du kan vända dig för att få en opartisk bedömning om du har klagomål gentemot en TÖP-ansluten trafikövningsplats. Dock kan du inte reklamera ett beslut om att du inte klarat utbildningsmålet och därför inte blivit godkänd.

Konventionella halkbanor där man kör med vanlig bil på halt underlag är knutna till organisationen
TÖP, Sveriges Trafikövningsplatser.